Германия - най-голямата европейска икономическа сила, е в най-тежката си политическа

...
Германия - най-голямата европейска икономическа сила, е в най-тежката си политическа
Коментари Харесай

Германия в най-тежката си политическа криза


Германия - най-голямата европейска икономическа мощ, е в най-тежката си политическа рецесия в актуалната история от неделя, откакто се провалиха опитите на канцлера Ангела Меркел да сформира правителство между консерватори, либерали и еколози, а социалдемократите на Мартин Шулц обявиха твърдо, че ще бъдат в съпротива.

Този привлекателен 61-годишен човек с постоянно безупречно сресани бели коси " е късмет в рецесията, заключи в. " Цайт ".

Става дума за президента Франк-Валтер Щайнмайер - социалдемократ, два пъти външен министър в държавно управление на Меркел.

Той остро призова политическите обединения " да служат на страната ".

Щайнмайер можеше още в понеделник да стартира процедура, която би довела до разформироване на Народното събрание - нещо, което наподобява желаеха множеството партии.

" Очаквам от всяка групировка да е подготвена за полемика, с цел да можем скоро да съставим държавно управление ", съобщи вместо това Щайнмайер.

Според медии изявлението му е главно към Мартин Шулц, водачът на Социалдемократическа партия, претърпяла тежко проваляне на парламентарните избори на 24 септември след взаимното ръководство с Меркел последните години.

Шулц е подложен на възходящ напън

да склони на коалиция с консерваторите на Меркел, с цел да стане допустимо образуването на ново държавно управление и да бъде изведена страната от рецесията, пишат германски медии.

От 2013 година Германия е ръководена от " огромна коалиция " сред Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и обичайния му баварски сътрудник, Християнсоциалния съюз (ХСС), от една страна, и социалдемократите, от друга. На изборите през септември социалдемократите записаха най-слабия си избирателен резултат в своята история, вследствие на което Шулц реши партията да остане в съпротива.

" Отказът на Шулц да взе участие в държавно управление провокира безредици в ГСДП ", гласи водещото заглавие на вестник " Зюддойче цайтунг ". Според немския левоцентристки ежедневник водачът на социалдемократите " е отишъл прекомерно надалеч " и това е провокирало песимизъм в парламентарната група и управлението на партията. Някои депутати се притесняват, че на възможни предварителни избори ГСДП може да бъде осъдена поради своята позиция.

Щайнмайер води съвещания с партиите, които вероятно може да образуват ръководеща коалиция. Очаква се в четвъртък той да се срещне с водача на ГСДП.

Лидерът на парламентарната група на социалдемократите Андреа Налес коентира, че не изключва опцията да се поддържа държавно управление на малцинството отпред с консерваторите на Меркел.

Две седмици преди конгреса на лявата партия нейното управление също стартира да се чуди дали Шулц е най-хубавият избор за водач. „ Твърде доста неточности по време на изборите, неправилни ходове с новите назначения и – най-лошото от всичко, неприятна преценка на сегашните настроения на обществеността “, написа днес „ Билд " / vesti.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР